De pengreep

De pengreep

Wanneer je kind leert schrijven, is de pengreep hier een vast onderdeel van. Maar waarom is een juiste pengreep zo van belang? En hoe kan jij dit als ouder of leerkracht op een leuke en creatieve manier stimuleren? In deze blog vertellen kinderergotherapeuten Neliza en Krista je meer over de pengreep en hoe jij dit op een leuke manier kunt oefenen met je kind, waardoor het schrijven steeds een beetje beter gaat.

Waarom is een juiste pengreep belangrijk?

Een juiste pengreep is van belang voor een goede schrijfontwikkeling, omdat dit eraan bijdraagt dat het kind een goed en leesbaar handschrift ontwikkelt. Daarnaast voorkomt het ook problemen als vermoeide handen door het te verkrampt vasthouden van een pen of potlood, een te laag werk- of schrijftempo. Het is belangrijk om dit zo vroeg mogelijk aan te pakken, om te voorkomen dat een verkeerde pengreep er zo ingesleten is, dat het kind het eigenlijk niet meer kan afleren. Hieronder zie je een verkeerde pengreep:

Maar wat is een goede pengreep dan precies?

Bij een goede pengreep pakken duim en wijsvinger samen de pen of het potlood vast, de middelvinger ondersteunt de pen, dit noemen wij ook wel de driepuntsgreep. Maar het kan ook zo zijn dat deze driepuntsgreep goed toegepast wordt, maar dat de beweging nog te grof wordt ingezet (vanuit de pols en de elleboog) of dat de beweging vanuit de vingers niet goed uitgevoerd wordt, waardoor netjes en leesbaar schrijven moeilijker wordt.
Vindt jouw kind dit nog een beetje moeilijk? Dan zijn er ook hulpmiddelen die de pengreep kunnen verbeteren en stimuleren. Zo zijn er onder andere grippers waardoor het gestimuleerd wordt de pen of het potlood goed vast te houden zoals hieronder:

Heb jij nog vragen over het oefenen met de juiste pengreep? Of heb jij het idee dat jouw kind baat heeft bij kinderergotherapie? Neem dan eens contact op met ons via info@krachtergotherapie of via 088-501 4300.