“Die glimlach bij ma gaat er voorlopig niet meer af”

“Ik wens…dat ik mag vliegen boven Twente”

Die wens sprak mevrouw Broekmaat (74) uit toen ergotherapeut Sanne tijdens een behandeling vroeg of er nog iets was in haar leven wat ze nog eens heel graag wilde doen. Vol verbazing keek niet alleen Sanne, maar ook de familie van mevrouw Broekmaat, toen ze deze wens vol overtuiging omschreef. Want ondanks dat haar spraak verminderd is door de ziekte van Parkinson, wist ze dit goed over te brengen. Sanne zag al direct in haar ogen, dit is iets wat ze echt heel graag wil.

Wensboom opening revalidatiecentrum Oldenzaal
Toen tijdens de opening van het Revalidatiecentrum in Oldenzaal op 1 november de wensboom van Wish3 werd onthuld, wist Sanne dan ook meteen, deze wens moeten we in vervulling laten gaan. Sanne lichtte de wens toe aan het publiek dat naar de opening was gekomen. En heel toevallig was er op dat moment ook een piloot aanwezig. Namelijk Louis, die gaf direct aan: “Ik wil graag helpen met deze wens.”

Sanne: “ik kwam regelmatig bij mevrouw om haar te behandelen. In die tijd maakte ik ook mee dat haar man, die ook haar mantelzorger was, de diagnose ALS kreeg. Ook hem heb ik hierin mogen begeleiden. Ik bewonder zo hun kracht. Ondanks hun ziekten en beperkingen wilden ze samen thuis blijven wonen. Met de hulp van de familie en de zorgverleners is dit gelukt. Tijdens een van de laatste gesprekken samen, hadden we het over wensen, waarbij mevrouw aangaf graag te willen vliegen. Helaas is haar man kort daarna overleden.  Ik vind het dan ook geweldig dat ik dit nog kan doen voor haar.”

De wens kwam uit
En woensdag 15 juli was het dan zover. De wens van mevrouw Broekmaat ging eindelijk uitkomen. De dag startte om 12.00 uur met een heerlijke lunch bij café Sprakel in Lonneker. Sanne sprak mooie woorden en er werd toegelicht wat er die dag te wachten stond. Ook was daar de ontmoeting met piloot Louis. Na deze gezellige bijeenkomst ging het dan echt gebeuren. Op naar het vliegveld. Daar stond het vliegtuig klaar met piloot Louis en meerdere familieleden die haar wilden uitzwaaien. Van te voren was de route goed uitgestippeld. Samen met haar zoon kon ze al vliegend herinneringen oproepen; haar voormalige woning in Markelo werd vanuit de lucht bekeken maar ook haar huidige thuis in Diepenheim. Daar wachtte nog een verrassing. Haar kleinkinderen hadden een groot doek in de tuin gelegd met een lieve boodschap voor oma en de buren wuifden ook enthousiast naar boven.

Die glimlach bij ma gaat er voorlopig niet meer af

Na afloop overhandigde Sanne haar nog een mooie bos bloemen en werd er nog nagepraat over deze geweldige ervaring. En niet alleen voor mevrouw Broekmaat maar ook voor haar kinderen was het heel bijzonder: “Wat een topdag! Die glimlach bij ma gaat er voorlopig niet meer af.”

Stralende lach is het beste medicijn

Rosanne Veld, oprichter Kracht Ergotherapie en Revalidatiecentrum Oldenzaal: “Het is zo mooi dat we dit mogelijk kunnen maken. Dagelijks helpen wij mensen om hun leven met een beperking makkelijker te maken. Maar zo’n stralende lach van oor tot oor is het beste medicijn en onbetaalbaar”.