Spalken, wat is het precies en wanneer wordt het ingezet?

Spalken

Spalken, wat houdt het precies in, waarvoor wordt het ingezet en hoe verloopt dit hele proces? En wordt het eigenlijk vergoed? Onze handtherapeut Neliza vertelt je in deze blog alles over spalken en tot slot geeft ze ook nog een paar tips!

Wat is spalken nou eigenlijk?
Spalken is een behandeling waarbij een de beweging van een gewricht wordt beperkt, in ons geval een gewricht van de pols of hand. Deze ondersteuning kunnen wij zelf op maat maken, afhankelijk van de klacht.

Onderzoek, intake en behandelplan
We kunnen niet altijd met het blote oog zien wat er met een hand aan de hand is. Daarom raden wij vaak aan om eerst een echografisch onderzoek of röntgenfoto te laten maken zodat we zien hoe de botten en de pezen eruit zien. Wanneer de handtherapeut alle informatie heeft verkregen van de huisarts en of specialisten, of middels een directe toegankelijkheid ergotherapie (DTE) bij ons is gekomen, volgt een intakegesprek.  Blijkt uit dit intakegesprek dat het inzetten van een spalk het juiste advies is, dan wordt er een behandelplan opgesteld waarin het gebruik van de spalk wordt omschreven.

Waar worden spalken voor ingezet?
We kunnen  spalken inzetten wanneer mensen hand- of polsklachten hebben door bijvoorbeeld overbelasting of een operatie en een gewricht of pees meer rust moet hebben.  Een spalk zorgt ervoor dat de hand of de pols rust krijgt en ondersteunt bij dagelijkse activiteiten.  Hierdoor beperkt men overbelasting zoveel mogelijk. In de meeste gevallen is dit dan ook een tijdelijke oplossing. Er zijn een aantal situaties waarbij een spalk levenslang ingezet wordt, dit kan bijvoorbeeld bij reuma het geval zijn. Dan verwijzen we door naar een arts voor een orthopedische spalk.

Advies voor spalken verschilt per individu 
Het advies dat wij uitgeven is erg verschillend per klacht. Zo kan de ene cliënt een advies krijgen om de eerste vier weken de spalk zo veel mogelijk te dragen en daarna af te bouwen en kan de andere cliënt juist veel eerder afbouwen en de spalk slechts bij zware activiteiten dragen. Hierbij streven wij er altijd naar om de spalk zoveel mogelijk af te bouwen, zodat pezen en spieren niet te lang worden ondersteund en daardoor niet lui kunnen worden. We kijken hierbij altijd of het beter is dat iemand blijft bewegen om de klachten te verminderen, of juist rust moet houden door het inzetten van een spalk. Wanneer iemand van zichzelf al wat voorzichtiger is hopen we de klachten met meer beweging te verminderen. We kijken hierbij naar de persoon zelf, naar zijn of haar dagelijkse activiteiten en de belasting van de hand of pols.

Spalk op maat
De spalk wordt vaak helemaal op maat gemaakt. We knippen hierbij een stuk van een plaat (thermoplastisch materiaal) en dat maken we helemaal warm, zodat we het  kunnen vervormen en aanpassen op maat om de hand en pols van de cliënt. Hierdoor bieden wij echt maatwerk.  Thermoplastisch materiaal is een soort kunststof dat we goed kunnen verbuigen wanneer het warm is gemaakt. Dit heeft verschillende diktes. Bij een polsspalk maken we gebruik van dikker materiaal omdat dit meer steun nodig / een groter gewricht betreft heeft dan bijvoorbeeld een spalk voor een vinger, duim of pink. We hebben ook spalken die worden gemaakt van neopreen, een soort duikerpakmateriaal, dit maken we niet zelf op maat. Dit materiaal zetten we vaak in wanneer er meer druk op een bepaalde plek gezet moet worden, wanneer iemand bijvoorbeeld veel vocht vasthoudt. Ook is dit geschikt materiaal wanneer iemand wel mag bewegen maar ook extra steun nodig heeft.

Worden spalken vergoed?
De spalk valt onder de basisverzekering. Standaard wordt 10 uur vergoed en bij hogere pakketten soms meer. Wanneer wij een spalk op maat maken kunnen wij de uren declareren. Wanneer het een kant en klare spalk is, die wij bestellen zijn de kosten voor eigen rekening. Soms kan dit ook gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.

Wat maakt het inzetten van een spalk interessant?
Het is echt maatwerk, je kan het altijd aanpassen wanneer het niet lekker zit. Mensen vinden het interessant om te zien hoe het gemaakt wordt.  En je kan mensen echt persoonlijk helpen.

Advies en tips van Neliza

Heb je handklachten? Kijk altijd eerst of je met rust de klachten kan verminderen. Bedenk dan voor jezelf of iets anders hebt gedaan dan normaal. En kijk ook goed naar je houding overdag en wanneer je slaapt.  Duren de klachten voor je gevoel te lang? Ga dan altijd eerst langs de specialist. En twijfel je of er meer aan de hand is met je hand of pols? Bezoek dan een handtherapeut. Neem gerust contact op met één van de handtherapeuten van Kracht Ergotherapie via telefoonnummer 088-501 4300 of door een e-mail te sturen naar info@krachtergotherapie.nl. Wij onderzoeken graag of wij iets voor jou kunnen betekenen.