Zomeractiviteiten voor kinderen

Zomeractiviteiten voor kinderen

Omdat we dit jaar door het coronavirus vaker thuis vakantie vieren, moeten we iets creatiever zijn dan andere jaren bij het bedenken van activiteiten voor de kinderen. En omdat wij best snappen dat jij als ouder ook door je ideeën heen bent, hebben wij er een aantal voor je op een rij gezet. Daarnaast stimuleer je hiermee ook nog eens de fijne motoriek, het creatieve denkproces en het planmatig werken. Dat is nog eens een win-win situatie. Heel veel plezier!

Schat zoeken

Zou er een echte schat verstopt zijn in de tuin? Laat je fantasie de vrije loop tijdens dit zoekspel in je eigen tuin. Want welk kind vindt het nou niet spannend om een schat te zoeken?

Wat heb je nodig:
– Ballonnen
– Satéprikker
– Touw
– Schatkaart
– Fantasie

Hoe gaat het in zijn werk:
Maak een schatkaart met daarop aanwijzingen die je kind in de tuin kan vinden. Maak de schatkaart  in stukken, zodat er een puzzel ontstaat. Hang vervolgens ballonnen op en verdeel de stukjes schatkaart over de ballonnen. Met een satéprikker kunnen de kinderen alle ballonnen kapot prikken, tot dat ze de hele schatkaart hebben gevonden. Nu kunnen ze gaan puzzelen. Hebben ze de schatkaart compleet? Dan wordt het tijd om de schat te gaan zoeken! Zorg ervoor dat er op de plek van de schat ook daadwerkelijk iets te vinden is. Denk aan snoepjes, speelgoed, oude niet meer gebruikte sierraden. Ook kan je bij de aanwijzingen diverse opdrachten toevoegen. Denk aan: loop vijf keer om een boom en slag dan rechts af. Of vind de volgende aanwijzing op bladzijde 32 in de stapel boeken die buiten op tafel ligt. Wees zo creatief mogelijk! Zo houd je het spannend voor de kinderen.

Letterallergie

Bij dit spel leert je kind op een leuke manier woorden te vormen met bepaalde letters.

Wat heb je nodig:
– Een bal
– Creativiteit

Hoe gaat het in zijn werk:
De postbode is allergisch voor letters. Één speler begint en gooit het balletje naar de volgende speler. Terwijl hij dit doet vertelt de speler voor welke letter de postbode allergisch is. (Bijvoorbeeld de postbode is allergisch voor de letter E) De speler naar wie de bal is gegooid moet heel snel een woord bedenken waar geen letter E in zit. Lukt dit niet, dan is diegene af. Wie hiermee het langst overblijft heeft gewonnen.

Waterpret

Dit is een leuk spel om te doen wanneer het buiten warm is en er meerdere kinderen aanwezig zijn.

Wat heb je nodig:

Twee emmers met water
Twee lege emmers
Twee dezelfde formaat bakjes of twee handdoeken

Hoe gaat het in zijn werk:

Verdeel de kinderen over twee teams. Zet twee emmers water naast elkaar met voldoende afstand ertussen zodat de kinderen ruimte hebben om te rennen. Zet vervolgens aan de overkant twee lege emmers op dezelfde afstand. Zet de teams achter elkaar in een rijtje bij hun emmer met water. Vervolgens mag het eerste kind beginnen om met een bakje water naar de overkant te rennen, om de lege emmer heen te lopen en het bakje te legen in de emmer. Vervolgens rent het kind zo snel mogelijk naar het volgende kind om het bakje te overhandigen. Dit mag herhaald worden tot dat de emmer leeg is en de andere emmer juist vol. Wie het meeste water in de emmer heeft en wie het snelste is heeft gewonnen.