Zorg- en revalidatieboerderij Erve Bussink voor NAH-patiënten

Het was voor Mirjam en Max, oprichters Erve Bussink, altijd al een droom om mensen vanuit hun eigen zorgboerderij zorg op maat te kunnen bieden. Die droom is inmiddels uitgekomen met hun zorg- en revalidatieboerderij in Haarlo, Erve Bussink. Mirjam vertelt in dit artikel over de oprichting van Erve Bussink, wat zij voor NAH-patiënten kunnen betekenen en wat de toekomstplannen van Erve Bussink zijn. Ergotherapeut Neliza Lubbers van Kracht Ergotherapie, vertelt waarvoor Kracht ingeschakeld kan worden en wat ergotherapie kan betekenen bij niet aangeboren hersenletsel (NAH). En tot slot vertelt een cliënt over zijn ervaring bij Erve Bussink.

Mirjam: “Het was altijd al een droom van ons om mensen te kunnen helpen op onze manier, vanuit onze eigen zorgboerderij. We hebben beiden ruime ervaring in de zorg vanuit diverse zorgboerderijen. We wilden heel graag een zorgboerderij starten gericht op NAH, omdat dit nog niet bestond. Toen kwam deze boerderij op ons pad en besloten we ervoor te gaan. In september vorig jaar zijn we echt van start gegaan.

Zorg-en revalidatieboerderij  voor NAH-patiënten 
We hebben ons eerder in ons vakgebied altijd gericht op meerdere groepen waarbij dementerende ouderen, psychiatrie-patiënten en NAH-patiënten in dezelfde setting behandeld en begeleid werden. Ik merkte dan vaak dat mensen met NAH de omgeving van een zorgboerderij erg prettig vonden, maar ze voelden zich niet thuis omdat ze met de anderen geen aansluiting konden vinden. En dat is voor de behandeling erg belangrijk, je moet in je omgeving jezelf kunnen zijn om te kunnen blijven groeien en alles eruit te halen wat erin zit. Daardoor zag ik dat er behoefte was aan een dagbestedingscentrum gericht op NAH-patiënten. Toen de voormalige eigenaar van deze boerderij contact met ons opnam, wisten we het meteen: vanuit deze zorgboerderij gaan wij ons richten op NAH-patiënten in Berkelland.

Doelgroep NAH
Niet aangeboren hersenletsel kan ons allemaal overkomen. Of je nou jong of oud bent. Mensen met NAH hadden voorheen een leven dat vergelijkbaar was met het onze. Zo ineens staat hun leven volledig op zijn kop. En daar moet je dan maar mee zien te dealen. NAH kan ontstaan door hersenziektes als: ataxie (wat staat voor verschrompeling van de kleine hersenen) een hersentumor, een TIA of herseninfarct, (waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen is verstoord) vasculaire dementie of andere vormen van hersenziektes. Maar ook kan NAH ontstaan door een ongeluk.
De problemen die mensen met NAH ervaren kunnen erg verschillend zijn en is afhankelijk van het deel in de hersenen dat aangedaan is. Daarom is het belangrijk om naar de persoon, de situatie de wensen en het doel van de cliënt te kijken om een behandeling/begeleiding op maat te creëren. Er zijn zoveel vormen van NAH waarbij diverse problemen ontstaan. Zo kan de een voornamelijk tegen motorische beperkingen aanlopen maar ervaart de ander juist vooral cognitieve problemen. Wij richten ons in de behandeling/begeleiding daarom vaak op: prikkelverwerking, dingen tegelijk moeten doen, motivatie of het afgenomen initiatief. Dit proberen wij in de begeleiding toe te passen op een creatieve manier, waardoor ze eigenlijk niet het idee hebben dat ze met therapie bezig zijn.”

Ergotherapie en NAH
“Ergotherapeut Neliza: Eigenlijk is alles wat we hier doen een vorm van ergotherapie, waarbij we ernaar streven dat de cliënt de dagelijkse activiteiten weer zo optimaal mogelijk uit kan voeren. En dat kan in een omgeving als deze op een heel natuurlijke manier. De directe omgeving probeert vaak dingen voor een cliënt op te lossen of over te nemen, omdat de cliënt het zelf niet meer kan. Maar wij proberen het zelfstandig uitvoeren van handelingen juist te stimuleren. We laten mensen ook graag ervaren dat er nog heel veel mogelijkheden zijn en hier is de ruimte en de aandacht om dat te proberen. We willen graag dat de mensen die mogelijkheden zelf ervaren om te kijken hoe zelfredzaam ze nog zijn. Dat vinden wij heel belangrijk.”

Geluksgevoel en succeservaringen
Mirjam: ”Voor mensen met NAH valt er veel weg en ze kunnen activiteiten vaak niet meer op de oude manier doen, maar er zijn genoeg activiteiten die ze nog wel kunnen. Dat willen wij de mensen graag laten zien en meegeven. Hier is de ruimte om erachter te komen wat ze nog wel kunnen en daarin plezier beleven. Wij willen ze het geluksgevoel en succeservaringen weer meegeven. Dat is onze drive om dat weer terug te kunnen laten komen bij de mensen. Het is mooi om mensen te zien genieten wanneer iets lukt, daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. Wij hebben de tijd, de rust en de omgeving om mensen te laten groeien. Er is bijvoorbeeld een meneer die altijd schilder is geweest. Hij heeft bij een ongeluk hersenletsel opgelopen. Nu schildert hij op een paneel. Dat is natuurlijk heel anders, maar dat vindt hij ook leuk. En het is heel mooi dat hij dat heeft kunnen ontdekken.

Mensen kunnen zichzelf zijn
NAH kan op alle leeftijden ontstaan. Dat zie je ook op onze zorgboerderij terug. De jongste die bij ons komt is op dit moment 39 en de oudste is 80. Het is mooi om te zien dat de mensen zich aan elkaar optrekken en van elkaar leren. Door samen activiteiten uit te voeren, het oefenen en praten over klachten en het delen van ervaringen hebben ze enorm veel aan elkaar. En ze begrijpen elkaar echt. Waar ze in het dagelijks leven vaak tegen onbegrip aanlopen, hoeven ze hier niets uit te leggen. Ze kunnen gewoon zichzelf zijn. Ze hoeven ons niets te bewijzen, of zich anders voor te doen, want wij weten wat NAH inhoudt.
Onze zorgboerderij is kleinschalig opgezet. Dagelijks kunnen maximaal 12 mensen deelnemen. Hierdoor hebben wij alle tijd en aandacht voor de cliënten. Hiervoor hebben wij minimaal 3 professionele medewerkers op de groep en waar het kan aangevuld met een vrijwilliger of stagiair. De vrijwilligers die wij inzetten, zetten wij echt gericht in op een activiteit. Hierdoor kunnen wij ons meer richten op therapeutische kant en de begeleiding. Ook werken wij samen met Kracht Ergotherapie en fysiotherapie Textor Borculo. Maar het kan ook zo zijn dat een cliënt zijn eigen therapeut blijft zien en bij ons komt oefenen.

NAH in verschillende fases 
NAH-patiënten kunnen bij ons in alle fases terecht, wanneer het letsel net is ontstaan of bijvoorbeeld in de chronische fase. Ze komen dan vanuit de klinische setting naar een huiselijke setting. Vaak hebben mensen op een revalidatiecentrum het idee dat het heel goed gaat en dan komen ze thuis en dan valt het eigenlijk behoorlijk tegen. Wij kunnen dan de thuissituatie zoveel mogelijk nabootsen en langer oefenen met de problemen waar zij dagelijks tegenaan lopen. We hebben plek voor 4 personen die hier tijdelijk kunnen wonen en revalideren.

Dagelijkse activiteiten en therapie
De therapie bestaat eigenlijk uit het uitvoeren van normale dagelijkse activiteiten, waardoor cliënten niet het idee hebben dat ze met therapie bezig zijn. Zo koken we elke dag samen en mogen de cliënten de maaltijd voorbereiden. Ook hebben we een moestuin waarin gewerkt kan worden, een bloemenpluktuin met fleurige bloemen, een kas waarin gezaaid en geoogst kan worden, een houtwerkplaats waar geknutseld kan worden en een atelier waarin creatieve uitingen gemaakt kunnen worden, maar ook het verzorgen van de dieren (we hebben schapen, kippen, katten en een hond) behoort tot de activiteiten. Daarnaast besteden we veel tijd en aandacht aan bewegen.

Toekomstplannen Erve Bussink
Voor de toekomst zouden we graag meer bewegingshulpmiddelen aanschaffen. We hebben al een aantal hulpmiddelen om de cliënten in beweging te houden, maar het zou mooi zijn als hier nog meer bewegingshulpmiddelen bij zouden kunnen komen. Wij vinden beweging heel belangrijk omdat door bewegen nieuwe verbindingen in de hersenen kunnen ontstaan. Daarin willen we de cliënten graag stimuleren. Bijvoorbeeld met een loopfiets zodat cliënten nog meer kunnen lopen en bewegen. De zorgboerderij begint steeds meer vorm te krijgen, wij zijn er best trots op ons dat we dit in iets minder dan een jaar hebben neergezet.”

Een cliënt over Erve Bussink
In december 2013 ben ik op mijn werk bij Intratuin onwel geworden en gevallen met mijn hoofd op de plavuizen. Na allerlei onderzoeken in het ziekenhuis in Zutphen bleek uit de MRI-scan dat er een tumor aan de linkerkant in mijn hersenen zat, een Glioblastoom. Dit is een agressieve tumor die moeilijk te behandelen is. De artsen konden niet aangeven hoe mijn toekomst zou gaan verlopen. In februari 2014 ben ik geopereerd en is een groot deel van de tumor verwijderd. Nadien ben ik gestart met een combinatie behandeling van bestralingen en chemotherapie. Een tijdje ging het beter, maar in de zomer bleek dat de tumor alweer was teruggekomen. Ik was veel moe en kon steeds minder. We zijn op zoek gegaan naar de beste mogelijkheden voor behandeling, en hebben toen gekozen voor het Hersentumorencentrum het Erasmus in Rotterdam. Daar ben ik in oktober opnieuw geopereerd. Als behandeling heb ik meegedaan aan een studie, waarbij ik een keer in de zes weken een chemokuur kreeg. In die periode ben ik ook op advies van het Bioresonantiehuis begonnen met het laten staan van alle niet natuurlijke suikers, tarwe-producten en rood vlees. Het ging erg goed, beetje bij beetje krabbelde ik weer op. Ik kon weer naar mijn werk en mocht zelfs weer autorijden. Totdat in oktober 2017 op de MRI-scan te zien was dat de tumor weer gegroeid was. In november ben ik in Rotterdam voor de derde keer geopereerd. Ik herstelde niet zo goed als de andere keren. Ik was niet meer de actieve persoon die ik voorheen was. Het lopen ging steeds minder goed en ik nam geen initiatief meer om dingen thuis te ondernemen of om andere activiteiten te ondernemen. We zijn op zoek gegaan naar een dagbesteding waar ik overdag verder zou kunnen revalideren. We kwamen met behulp van de thuiscoach van Sensire uit bij Erve Bussink, dat leek de beste bestemming. Nog voor ik daar kon gaan kijken, ben ik thuis van de trap gevallen. Bij onderzoeken in het ziekenhuis bleek dat er erg veel hersenoedeem zat en dit veroorzaakte veel druk in mijn hoofd, waardoor ik gevallen ben. Ook had ik hierbij 2 wervels gebroken. Tijdens de periode in het ziekenhuis kwamen we erachter dat ik niet meer thuis kon wonen. Dat ging gewoon niet meer. Als complicatie kreeg ik er een (bot)ontsteking bij in het operatiegebied, ook hiervan moest ik weer herstellen. Samen met de neuroloog hebben we vervolgens besloten dat Erve Bussink een mooie plek zou zijn om te kunnen wonen en te revalideren. Dicht bij huis, zodat mijn partner en kinderen gemakkelijk langs kunnen komen. Vanuit het ziekenhuis is er via de Wet Langdurige Zorg een indicatie afgegeven, waardoor ik in Haarlo kon komen wonen. In maart ben ik hier komen wonen en sindsdien ga ik steeds wat vooruit. In het begin liep ik achter de rollator, deze heb ik nu niet meer nodig. Ik heb geoefend en kan nu weer traplopen en fietsen, dat is fijn in de mooie omgeving van Erve Bussink. Ik vind het prettig om buiten te zijn en te werken, dit was ik tijdens mijn werk in de tuinen bij Intratuin en daarvoor bij de boomkwekerij ook altijd. Het is fijn om in de pluktuin te helpen. Ook loop ik regelmatig een stukje met de hond, dat vind ik leuk. Wanneer het buiten minder goed weer is, ga ik in het atelier schilderen of ik teken iets. Wat ik graag weer zou willen is voetballen met mijn meiden, dit is een volgend doel om weer te kunnen. Hier op Erve Bussink voel ik me thuis, het is een fijne, en relaxte omgeving. Ik mag op ieder moment bezoek ontvangen in mijn appartement, maar wil dit zelf liever niet tijdens de dagbesteding, dit is nu toch een beetje mijn werk. Erve Bussink is een locatie die ik zeker zal adviseren voor andere patiënten met NAH.

Ga naar de website van Erve Bussink