Veilig op pad met sneeuw

Veel mensen zijn afhankelijk van een vervoersmiddel zoals een scootmobiel of (elektrische)rolstoel. Nu het veel heeft gesneeuwd, kan het een flinke uitdaging zijn om naar buiten te gaan met een scootmobiel, (elektrische) rolstoel, rollator of andere ondersteunde hulpmiddelen. Wanneer het niet nodig is, raden wij het dan ook af om naar buiten te gaan in deze weersomstandigheden. Een val- of glijpartij is namelijk snel gemaakt met deze sneeuw en temperaturen. Mocht u toch echt naar buiten moeten, dan geven wij u een aantal tips waarmee u veilig op pad kunt gaan.

Met uw scootmobiel in de sneeuw

Wanneer er veel sneeuw ligt is het niet raadzaam om met de scootmobiel op pad te gaan.
Er kan zich sneeuw ophopen in de wielkasten, hierdoor wordt het rijden en sturen zwaarder, of de scootmobiel kan zelfs stilvallen. En dat is uiteraard erg gevaarlijk wanneer u deelneemt aan het verkeer. Ga dus alleen op pad met de scootmobiel wanneer de straten schoon zijn. De rijbaan is vaak sneeuwvrij en begaanbaar, waardoor het veiliger is om hier te rijden met uw scootmobiel. Kijk wel uit voor ophopende sneeuw aan de kant van de weg, hierin kunt u vastkomen met uw scootmobiel. Rijd ook niet naar buitengebieden waar minder verkeer komt. Doordat hier minder sneeuw geruimd wordt en minder auto’s het strooizout in kunnen rijden, wordt het vaak behoorlijk glad. Controleer daarbij ook de banden van uw scootmobiel. Het is belangrijk dat de rubberen een diep profiel hebben en niet versleten zijn. Gladde banden glijden namelijk tijdens het remmen langer door, waardoor sneller ongelukken ontstaan. Pas daarbij tevens uw snelheid aan en ga op een laag tempo rijden. Hierdoor kunt u sneller reageren wanneer u wegglijdt en heeft u meer tijd om te remmen. Zorg er met deze temperaturen ook voor dat u extra warm gekleed bent. U zit namelijk stil tijdens het rijden en krijgt het daardoor nog sneller koud. Ook is het verstandig om uw accu goed te controleren voordat u op pad gaat. Door de kou kan deze sneller leeglopen en kan u ergens stil komen te staan. Heeft u toch pech onderweg gekregen met uw scootmobiel? Bel dan uw leverancier. Zij komen u zo snel mogelijk helpen.

Met de rolstoel in de sneeuw

Ook met de (elektrische) rolstoel is het niet verstandig om in de sneeuw naar buiten te gaan. Wilt u toch met uw elektrische rolstoel naar buiten gaan? Dan gelden eigenlijk dezelfde tips en adviezen als voor de scootmobiel. Wel kan het verstandig zijn om een beetje lucht uit de banden te laten lopen. Hierdoor ontstaat er meer contact met de straat en krijgt u meer grip. Laat u zich door iemand duwen in uw rolstoel? Zorg er dan voor dat diegene voldoende grip heeft door bijvoorbeeld goede wandelschoenen.

Met de rollator of andere hulpmiddelen in de sneeuw

Wanneer u met uw rollator of andere hulpmiddelen naar buiten wilt tijdens dit soort winterse dagen, raden wij toch aan om te wachten tot de straten weer schoon zijn. U heeft namelijk geen steun aan uw rollator in de sneeuw en een valpartij is dan snel gemaakt. Zijn de straten weer zo goed als schoon, dan is het nog steeds oppassen geblazen. Kijk dan ook goed uit voor ophopende sneeuwresten naast stoepranden en gladde bevroren sneeuwresten op het trottoir. Ook voor de rollator geldt, laat wat lucht uit de banden lopen om iets meer contact met de straat te krijgen. Welk hulpmiddel u ook gebruikt in de sneeuw, het is van belang om goed stevig schoeisel te dragen met goede profielen zodat u minder snel uitglijdt. Ook kunt u speciale spikes voor onder uw schoenen aanschaffen. Deze zijn speciaal voor winters weer ontwikkelt. Loop dan ook altijd rustig en neem de tijd.

Veilig naar buiten met sneeuw

Kunt u echt niet thuisblijven en moet u alleen op pad door de sneeuw? Neem dan een telefoon mee. Zo kunt u in geval van nood of pech onderweg anderen op de hoogte brengen van de situatie. Heeft u geen telefoon? Breng anderen er dan van op de hoogte dat u op pad gaat. Wanneer u te lang wegblijft kunnen zij eventueel alarm slaan. Meld dan ook weer wanneer u weer veilig terug bent gekomen. Wees ook altijd alert en let onderweg goed op wanneer u door de sneeuw naar buiten gaat. Door de sneeuwval ziet u het verschil tussen de weg en de stoep vaak niet meer. Dit kan ertoe leiden dat u van de stoep afglijdt of zelfs omvalt. Probeer ook vaste routes te rijden die u kent. Wanneer u de situatie goed kent, herkent u vaak ook de wegen en weet u waar u op moet letten. Maar het allerbelangrijkste met dit winterse weer is dat u voorzichtig blijft en niet onnodig risico’s neemt.